Az Ízek Bárkája

Az Ízek Bárkája olyan élelmek online katalógusa, amelyeket az eltűnés veszélye fenyeget és a világ minden táján az ott található kultúrák és hagyományok részét képezik.

A Bárka fedélzetén növény- és állatfajok mellett feldolgozott termékek is helyet kapnak, mert a növények és állatok biológiai sokféleségével együtt sajtok, kezelt - azaz pácolt, füstölt, sózott, fűszerezett - hústermékek, kenyérféleségek és édességek is eltűnőben vannak.

Ezek a termékek mind a gazdák és kézművesek tudásának kifejezői: olyan tudás ez, ami nem leírt receptek formájában létezik, hanem a generációk egymásnak átadott mesterségbeli tudása, készségek és gyakorlati módszerek komplex és gazdag öröksége.

2012 októberében, Torinóban a Slow Food Nemzetközi Kongresszusa újra megerősítette a biológiai sokféleség központi fontosságát, és újraindította az Ízek Bárkája projektet, mint a mozgalom jövőjének, a Conviviumok /Convivium jelentése: társas étkezés, vendégség, lakoma; a Slow Food Convivium Slow Food tagok helyi csoportja, akik a Slow Food szellemében helyi tevékenységeket, rendezvényeket szerveznek/, a termelők és a közösségek bevonásának alapvető eszközét.

A Nemzetközi Végrehajtó Bizottság felkérte a Slow Food Biodiverzitásért Alapítványa elnevezésű szervezetét (amely lényegében a Slow Food-nak a gyakorlatban cselekvő “karja” ), hogy dolgozza ki és koordinálja az Ízek Bárkája projektet, a Nemzetközi Technikai Bizottság és a Nemzeti/Regionális Bizottságok segítségével, a Gasztronómiai Tudományok Egyetemével együttműködésben.

A kiadvány teljes terjedelembenletöltés (.pdf)


 
Slow Food - Minden jog fenntartva - Powered by Raygun