Többen is megengedhetnék az egészséges életet

Az vagy, amit megiszol – ezt tartják a Mitiszol Fesztivál szervezői, úgyhogy ennek megfelelően magasra tették a lécet, és szigorúan megválogatva, csak olyan borászok és termelők portékáit engedik a látogatók elé, amelyek már-már szélsőségesen természetes italok. Talán erre a rendezvényre a legigazabb az a mondat, amit egyszer egy Balaton-parti cigányasszony mondott nekem: „Drágám, ezekbe a borokba a szőlőn kívül csak az árvák könnyei hullottak.” Az egyik alapítóval, Nemes Richárddal beszélgettünk.

Természetes italok fesztiválja, ez a Mitiszol. Ez így pontos?

Eléggé. Bővebben pedig úgy mondanám, hogy a mi tematikánk alapvetően az organikus borok köré épült. Azért használom a múlt időt, mert most már organikus ételeket és más italokat is kóstolhatnak a fesztiválon. Ez lesz a 7. alkalom, és a kezdetektől az volt a központi elem, hogy összehozzuk azokat a borászokat, akik az általunk is fontosnak tartott termelési filozófia szerint készítik a boraikat. Ez egyébként nemcsak termelési-, de már-már életfilozófia is. A lényege az, hogy vegyszermentes szőlőből készülnek a borok, minimális beavatkozással, nem használnak szintetikus adalékanyagokat és spontán erjedést alkalmaznak.

A cikk folytatása az origo.hu oldalon.


 
Slow Food - Minden jog fenntartva - Powered by Raygun