A slow food lényege

Aligha van olyan újságolvasó magyar vendéglátós, aki ne találkozott volna legalább fél tucatszor a slow food mozgalommal foglalkozó cikkel, hírrel. Ám olyan sem, akinek valaha egzakt módon elmagyarázták volna, mi is ez a rengeteget emlegetett trend.

Megtette viszont ezt egy trendelemzéssel foglalkozó amerikai honlap azok kedvéért, akiknek nincs idejük végigolvasni a Slow Food International több tízoldalas állásfoglalását, és öt pontban összefoglalta a mozgalom elveit. Természetesen nem definíciókról, pláne nem szabályzatról van szó; filozófiáról. Az irányzat képviselői az ételeket és az étkezést igyekeznek az alábbi elvek, attitűdök mentén megélni:

  • Az étkezés egy örömteli aktus, amit a családdal, barátokkal lehet élvezni.
  • Az ételeket lehetőség szerint azok szezonjának idején kell enni.
  • Az étel előállítója és fogyasztója kapcsolatban vannak egymással.
  • Védeni és szorgalmazni kell az ételek és alapanyagok sokféleségét (származási helyük, készítőjük, biológiai adottságaik, receptjük és más megkülönböztető tulajdonoságaik szerint).
  • Az élelmiszer kisüzemi előállítása fontos és támogatni való tevékenység.

Forrás: trademagazin.hu


 
Slow Food - Minden jog fenntartva - Powered by Raygun