Bünteti az ételmaradékot egy japán étterem

Tiszteld az ételt - ez a sydneyi Wafu séfje, Icsikava Jukako filozófiája. A fenntarthatóság elvét maximálisan megtestesítő étterem csak tagokat szolgál ki, akiknek haza kell vinniük a maradékot, ha véletlenül többet rendeltek a kelleténél. Az utcáról betérő, értetlenkedő vendégeket egyszerűen elutasítják. Videó.

"Maguknak nincs szükségük rám, nem akarok maguknak főzni, ennyi"- ezzel utasítja el Sydney egyik legexkluzívabb éttermének vezetője azokat a vendégeket, akik csak úgy beesnek az utcáról. A Wafu a Slow Food mozgalom képviselőjeként lassúdad, ráérős étkezést kínál a vendégeknek. Kizárólag csak a tagokat szolgálják ki, és tőlük is elvárják, hogy előre közöljék, mennyire éhesek - Jukako asszony eszerint porciózza ki az adagjukat.

A tányéron tilos maradékot hagyni, ezt olyan sértésnek tekinti a séfasszony, hogy törli az illetőt a taglistáról. Ajánlatos műanyag ételhordót (persze csakis többször használatosat) hozni a vacsorához, és a maradékot hazavinni. Ekkor viszont harminc százalék kedvezmény illeti a környezettudatos vendéget.

A cikk folytatása az origo.hu oldalon.


 
Slow Food - Minden jog fenntartva - Powered by Raygun