Őslakos Terra Madre 2015

A Slow Food azt jelentette be az őslakosok nemzetközi világnapján, hogy a 2015. évi Őslakos Terra Madre rendezvényét Észak-kelet Indiában rendezi meg novemberben. Őslakos közösségek képviselői gyűlnek össze ebből az alkalomból szerte a világból, hogy együtt ünnepelhessék gasztronómiai tradícióikat és nemzetközi találkozón Shillongban.

 

indigenous terra madre, terra madre, őslakos terra madre

 

Az Őslakos Terra Madre 2015 rendezvényére november 3-7. között kerül sor Shillongban (Meghalaya, India), ahol őslakos közösségek képviselői gyűlnek össze szerte a világból, hogy közösen ünnepelhessék gasztronómiai tradícióikat és megoszthassák egymással a hagyományaikból fakadó tudást és a természetes erőforrások fenntartható használatának módszereit, amelyek mind hozzájárulhatnak a jó, tiszta és méltányos élelmiszer rendszerek kialakításához.

Az esemény megvalósulását a Slow Food, az Őslakosok Összefogása a Mezőgazdaság Sokszínűségéért és a Táplálék Önrendelkezésért, az Észak-kelet Indiai Slow Food és a Mezőgazdasági Biodiverzitás Társaság (NESFAS) együttműködése tette lehetővé. Az ötnapos programon kanadai, egyesült államokbeli, mexikói, brazil, kolumbiai, chilei, argentin, perui, paraguayi, nicaraguai, ecuadori, dél-afrikai, egyiptomi, angolai, botswanai, ugandai, tanzániai, etiópiai, kenyai, malibeli, szenegáli, mauritániai, marokkói, mongóliai, kirgizisztáni, kambodzsai, tádzsikisztáni, ausztrál, új-zélandi, salamon-szigeteki, vanuatui, új kaledóniai, fidzsi-szigeteki, indonéz, filippin, japán, pápua új guineai, guatemalai, thaiföldi, laoszi, maláj, kínai, orosz, ukrán, német, norvég, svéd és holland bennszülött közösségek képviselői vesznek részt.

A résztvevők olyan, az Egyesült Nemzetekhez kapcsolódó nemzetközi szervezetek képviselőivel kerülhetnek kapcsolatba, mint a Nemzetközi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap és az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet valamint más nemzetközi szervezetekkel, kutató intézetekkel, tudósokkal, politikusokkal – mind olyan személyekkel, akik sok figyelmet szentelnek az őslakos közösségeknek, és hosszút távú tervekkel bírnak, amelyek segítik fennmaradásukat és az ehhez szükséges ökológiai egyensúly elérését.

Az esemény témája: „Ilyen jövőt szeretnénk – őslakosok nézőpontjai és tettei”. Az első három napon lezajló intenzív workshopok és plenáris ülések sokféle témára fókuszálnak majd, többek között a figyelem középpontjába kerül a táplálék önfenntartás, a fenntartható élelmiszertermelés alternatív, őslakosok által használt modelljei, az évszázadok alatt felhalmozódó tudás jelentősége, a földhöz való jog, az őslakosok nyelvi sokszínűsége és a mezőgazdasági biodiverzitás megőrzése. Az esemény részese lesz negyvenegy helyi vendéglátó falu és számtalan táplálék közösség, hogy ezáltal is megszólalhassanak a társadalom peremére szorulók.

Phrang Roy, a Slow Food nemzetközi tanácsosa az őslakosokkal kapcsolatos kérdésekben, az Őslakos Szövetség koordinátora és a NESFAS elnöke, így nyilatkozott: „Biztosak vagyunk abban, hogy a 2015-ös Őslakos Terra Madre rendezvénye egyedülálló lehetőséget kínál a résztvevő küldötteknek és a helyi nagyközönségnek egyaránt.” Hozzátette még: „A 41 vendéglátó település közösségei azt javasolták, hogy adjunk az eseménynek egy helyi elnevezést, ezért hívják azt most Nemzetközi Mei-Ramew 2015-nek. A Mei-Ramew annyit tesz, mint Föld Anya, az ottani, khasi nyelven. Mindez azt a célt szolgálja, hogy az esemény valóban hű legyen az elképzeléshez: őslakosok az őslakosokért.”

Az Őslakos Terra Madrét első ízben 2011-ben rendezte meg Jokkmokkban, Svédországban a Sápmi népcsoport. Ez volt ez első olyan Slow Food esemény, amelyet teljes mértékben az őslakosoknak szántak. A találkozón 31 ország 300 képviselője volt jelen, akik összesen 70 különböző etnikai csoportot képviseltek és 50 őslakos közösséget. Az Őslakos Terra Madre 2015-ben is fontos lehetőség arra, hogy elemzésre kerüljön az utolsó program óta lezajló folyamat, valamint arra is, hogy megmutassa a fejlődést, amit az őslakosok által érintett élelmiszeripari és mezőgazdasági kérdésekben elért.

Észak-keleti India több, mint 250 őslakos csoportnak ad otthont ezért a lakosság etnikai sokszínűsége szempontjából a világ egyik leggazdagabb régiójának tekinthetjük. A rendezvény első három napjának helyszíneként a shillongi North Eastern Hill Egyetem (NEHU) kampusza szolgál majd, amely egyike India szövetségi alapítású egyetemeinek. A negyedik napon azonban útra kelnek a részvevők felkeresve tízet a vendéglátó települések közül, ahol lehetőségük lesz időt tölteni és tapasztalatot cserélni a helyi étel közösségek tagjaival kézzelfogható közelségből megismerve a tájat, ahol élnek. Az utolsó nap egy gasztronómiai fesztivál zárja majd a programot, amelynek helyszíne a Shillongtól 25 kilométerre fekvő Mawphlang Szent Ligetét körülvevő hegyek lesznek.

A november 3-án zajló megnyitón részt vesz majd Meghalaya miniszterelnöke, Dr. Mukul Sangma, aki a helyi őslakos garo közösség tagja. Rajta kívül olyan nemzetközi szinten is fontos, a témában érintett vezetők jelennek meg, mint Victoria Tauli-Corpuz, az Egyesült Nemzeteknek az őslakosok jogaival foglalkozó speciális előadója, Myrna Cunningham, az Egyesült Nemzetek őslakosokkal foglalkozó állandó fórumának korábbi elnöke és Winona LaDuke ismert író és aktivista. Carlo Petrini, a nemzetközi Slow Food mozgalom alapítója és elnöke arról beszél majd, hogyan dolgozhatnak együtt a Slow Food tagjai és az őslakosok gasztronómiai mozgalmai egy igazságosabb és fenntarthatóbb mezőgazdaság érdekében.

A legutóbb, idén február 14-én Rómában tartott Őslakosok Fórumán, amelyet az IFAD szervezett, Carlo Petrini azt hangsúlyozta: „A Slow Food törekszik arra, hogy a mezőgazdaságot és táplálékaink sokszínűségét megőrizze, garantálva ezzel bolygónk és az emberiség jövőjét. Ugyanakkor értelmetlen lenne a biodiverzitás védelme a nélkül, hogy ezzel párhuzamosan megóvnánk az emberek által létrehozott kulturális változatosságot és az ahhoz való jogukat, hogy saját területeiket kormányozzák. Az embereknek elidegeníthetetlen joguk van ahhoz, hogy felügyelettel bírjanak saját földjük felett, hogy megtermeljék saját táplálékukat, hogy vadásszanak, horgásszanak és gyűjtögessenek szükségleteiknek, szándékaiknak megfelelően.”

A rendezvény honlapja az alábbi linken érhető el: http://www.indigenousterramadre.org/shillong2015/


 
Slow Food - Minden jog fenntartva - Powered by Raygun