Megőrizni az extra szűz olíva olajat

Az olasz olívatermelők egy különösen nehéz időszakot élnek át, amely a hosszú múltra visszatekintő olajfaligeteket veszélyezteti, és velük együtt a félszigeten és a szigeteken élő gazdákat és az olíva olaj feldolgozásából élőket. A krízis okai egyrészt az olíva termelés iparosításában valamint a piac alacsony árak felé való eltolódásában keresendőek. E mellett tavaly a kedvezőtlen időjárás és a kártevők is káros hatással voltak a termésre.

Az idei évben a Slow Food és olasz termelők együtt jelentették be új projektjüket, amelynek célja a jelenlegi káros trendek megfordítása. Az Extra Szűz Olíva Olaj Presidium az első a maga módján a Slow Food szervezetében, amely egyszerre tömöríti az olasz termelőket a helyett, hogy kizárólag egy-egy régióra koncentrálna. Mivel országszerte ugyanazzal a helyzettel néznek szembe a termelők, logikus lépés volt egy közös szervezeti egység létrehozása.

A szervezet bejelentéséről szóló eseményen, amelynek a genovai Slow Fish 2015 adott otthont, a Slow Food Olaszország elnöke, Gaetano Pascale kiemelte milyen sürgős szükség van e kezdeményezésre: „E presidium megalapításával megszólaltatunk egy riasztót: egyre több és több olajfát hanyagolnak el a növekvő költségek és a konkurencia miatt. Ennek eredménye pedig a biológiai sokszínűség fokozatos csökkenése lehet.

A presidium célja, hogy figyelmet irányítson az olasz extra szűz olíva olaj környezeti, tájképi, egészségügyi és gazdasági jelentőségére, valamint hogy tájékoztassa a fogyasztókat a finom, tiszta és méltányos olívaolajok kvalitásairól. Francesca Baldereschi az olasz Slow Food presidium vezetője kiemelte a projekt hátterében álló legfontosabb elképzeléseket: „Azon olívatermelőknek, akik csatlakoznak a szervezethez, olyan olajfákat kell művelniük, amelyek az adott régióban hagyományosnak tekinthetőek és termesztésükhöz nem használhatnak műtrágyát valamint szintetikus úton előállított növényvédőszereket.”

Permetező szerek közül csak olyanok használhatóak, amelyek alacsony környezeti terhelést fejtenek ki, és garantálják, hogy nem marad belőlük semmi vissza a végső termékben. Meredek vagy más kihívást jelentő termőterületek esetében kiemelten fontos szempont, hogy olyan mezőgazdasági munkamódszereket alkalmazzanak, amelyek nem vezetnek erózióhoz vagy földcsuszamlásokhoz.

Továbbá tekintettel arra, hogy az évszázados növények metszése és szürete sokkal komolyabb terhet ró a gazdára, mint a fiatal egyedek esetében, annak érdekében, hogy felszámolják az idős fák elhanyagolásának jelenségét, a presidiumhoz való csatlakozás feltétele az is, hogy a birtok olajfáinak minimum 80%-a esetében koruk meghaladja a 100 évet. Végül a termelők számára kötelező az ú.n. mesélő címkék használata, amely segítheti történetük elmesélését, termőterületük és munkájuk megismertetését.

Jelenleg a presidium 26 termelőt tömörít, ám a feltételeknek való megfelelés esetén a lehetőség nyitott újabbak csatlakozására. Még több információt találsz a témáról ide kattintva: http://www.fondazioneslowfood.com/en/slow-food-presidia/extra-virgin-olive-oil-presidium/


 
Slow Food - Minden jog fenntartva - Powered by Raygun