Afrikai sajtok a Cheese kiállításán

Az Iveco egy teherautót ajánlott fel a Slow Food Karrayyu Herders’ Camel Milk Presidium részére. Az etiópiai közösség több más afrikai termelővel együtt részt vesz a Cheese 2015 rendezvényén. Az Iveo a CNH Industrial márkája, amely többféle könnyű, közepes és nehéz, kereskedelemben használt gép tervezésével, gyártásával és értékesítésével foglalkozik, amelyek mind az utakon, mind az azon kívüli szállítást teszik lehetővé, támogatóként lépett fel a Slow Food Biodiverzitás Alapítványánál.

 

ch

 

Az Iveco úgy döntött, hogy egy teherautót ajánl fel a Slow Food Karrayyu Pásztorok Teve Tej Presidiuma részére, amely egy Etiópia Fantalle tartányának Rift völgyében élő nomád, pásztor közösség. A Leoncino kulcsát, amely jármű jól illik a pásztorok életmódjához, szükségleteihez nyáron adták át a Labata Fantalle Organizationnek (röviden LaFO) Metaharában, Etiópiában.

A Labata Fantalle egy non-profit szervezet, amelynek célja Karrayyu pásztorainak támogatása. A Slow Food Presidium által együttműködnek más civil szervezetekkel, abból a célból, hogy megőrizzék a karrayyu kultúrát és emblematikus termékét, a teve tejet. A presidium a közösségen belül kiemelten foglalkozik 42 pásztorral, akik összefogtak egy szövetkezet keretében, az ő körükben folytat oktató tevékenységet, hogy azáltal az állatok jobb egészség állapotba kerüljenek, minél magasabb minőségű takarmányt kapjanak valamint, hogy jobb körülmények között tárolják és szállítsák a teve tejet.

Roba Fantalle Jilo, a LaFO koordinátora, aki a Karrayyu Presidiummal együttműködve irányítja a projektet örömét fejezte ki a hír hallatán: „A Leoncino segíteni fogja a teve tej marketingjét és ily módon támogatja mind a Slow Food, mind a Labata Fantalle Szervezet céljait, amelyek között elsődleges jelentőséggel bír a Karrayyu őslakosság hagyományos élőhelyeinek megőrzése.”

Daniela Ropolo, a CNH Industrial fenntartható fejlődés kezdeményezésének menedzsere így nyilatkozott: „E projekt támogatása, amely tevékenység része az Iveco márka fenntarthatósági programjának és megfelel a CNH Industrial elképzeléseinek, célja a mobilitás problémájának csökkentése, amely jelenség súlyosan érint több afrikai országot. Több közösségnek sajnos nincsenek meg a megfelelő eszközei ahhoz, hogy termékeiket a legközelebbi piacokra szállítsák, az ehhez hasonló járművek ugyanakkor kellő önállóságot biztosítanak ahhoz, hogy a termelőt összekössék a fogyasztóval.”

Körülbelül hatvanan gyűltek össze az ajándék átadása és az ünnepség alkalmából. Roba Bulga, a Slow Food projektek etiópiai koordinátora, az Iveco képviselői valamint a Slow Food mozgalom további tagjai vettek részt az átadáson. Ezt követően pedig a helyi kormányzat szövetkezeti irodájának munkatársa, a Fantalle körzet ügyintézője valamint a közösség idős tagjai mondtak beszédet.

A Karrayyu-Oromo közösség egyike az utolsó olyan őslakos csoportoknak, akik még fenntartják a pásztor élet hagyományát és az ősi tradícióit. Persze a pásztor kultúrák – ahogy a karrayyuéké is – sok kihívással néz szembe, ilyen a rendelkezésre álló földterület korlátozott volta, a nehéz klimatikus és környezeti adottságok, a peremre szorulás és az oktatáshoz való hozzáférés hiánya.

Az etióp karrayyu pásztorok is Olaszországba utaznak ősszel, hogy részt vegyenek a kétévente megrendezésre kerülő, nemzetközi Cheese eseményén, amelynek célja a tej minden formájának bemutatása. A programra szeptember 18-21. között kerül sor Bra városában.

A rendezvényen önálló standot építenek, amelynek célja Afrika biodivezitásának bemutatása. Itt megtalálhatják a látogatók a karrayyuk tevéinek tejből készített szappant, találkozhatnak Kenya, Dél-Afrika, a Zöld-foki Köztársaság, São Tomé és Príncipe Slow Food presidiumaival és étel közösségeivel. A karrayyu pásztorok azonban sajnos logisztikai okokból nem tudnak teve tejet kóstoltatni a kiállításon.

A pokot egy pásztoréletet folytató népcsoport, akik Kenya nyugati részén élnek, és a rendezvényen kóstolót kínálnak majd hagyományos hamuval készülő joghurtjukból, amely egyben Slow Food Presidium is. A joghurt készítésekor a tejet hosszú, keskeny, kivájt tökformákba öntik, amelyet legalább három napig pihentetnek, végül pedig hozzákeverik egy helyi fa, a cromwo hamujához, amelynek fertőzés gátló hatása van.

Dél-Afrikából érkeznek termelők a Dél-Afrikai Nyers Tejes Sajt Presidiumtól. A Cheese 2015 lehetőséget biztosít ezen termelők részére, hogy tájékoztassák a nemzetközi közönséget a pasztörizálatlan tejből készülő sajtok jótékony hatásáról és a dél-afrikai kézműves sajtkészítés fontosságáról.

Az Afrika biodiverzitását bemutató standon ugyancsak felfedezheted a Planalto de Bolonából, a Zöld-foki Köztársaságból érkező érlelt kecskesajtot. A módszer, ahogy állatokat tenyésztenek és sajtot készítenek ezen a hegyvidéki, száraz és szinte lakhatatlan tájon, lenyűgöző példa arra a különleges alkalmazkodó képességre, amelynek segítségével az itt élők adaptálódnak a nehéz környezeti körülményekhez. A pásztorélet utolsó központjai még kitartanak a bolonai fennsíkon, amelyben része van a Slow Food mozgalomnak is.

Egy marokkói delegáció elhozza az chefchaoueni jbent, a hagyományos kecske sajtot, amely a Slow Food Ízek Bárkája program védelme alatt áll. Végül, de nem utolsóként a stand egy részét a São Tomé és Príncipe Robusta Kávé Presidiumnak szentelik, amely tizenkét São Nicolau-i családot valamint nyolc délkeleti közösséget foglal magába. A sziget utóbbi része mondható a legszegényebbnek, ahol mintegy százötven termelő él.

További részletek: http://cheese.slowfood.com


 
Slow Food - Minden jog fenntartva - Powered by Raygun