Slow Meat

Második alkalommal került megrendezésre a Slow Meat június 4-6. között Denverben, Coloradóban.  E nemzetközi rendezvény középpontjában a finom, tiszta és méltányos hús áll. Az eseményen jelen voltak többek között szakértők, gazdálkodók, aktivisták, séfek, politikusok, akik mind bekapcsolódtak abba a szimpóziumba, amely a jelenlegi húsfogyasztást és annak hatásait értékelte, valamint megkezdték egy hálózat felépítését, amely változásokat hívhat elő az abszurd, ipari módon zajló hústermelés rendszerébe.

 

slow meat

 

A június 4-6. között megrendezett Slow Meat nemcsak az élelmiszerekhez szakmájuk miatt kötődőknek szólt. A nagyközönségnek a helyszínen lehetősége volt olyan termékek megvásárlására, amelyek kapcsolódnak a Slow Meat kampányhoz, részt vehettek az innovációról és a jövő kihívásairól szóló konferencián valamint azokon a workshopokon, amelyeket szakértők tartottak és ezeken magas minőségű húsokból készített fogásokat kóstolhattak meg.

A Slow Meat kampány lassan, de biztosan globális mértéket ölt. Hamarosan nyilvánosságra kerül több részlet arról, hogy a Dél-Afrikai Slow Food hálózat tagjai ezzel kapcsolatosan milyen aktivitást fejtettek ki. Most azonban inkább az a célunk, hogy bemutassuk az új, frissített kiadását a Too Much at Steak kiadványnak, amely a segítségedre lehet abban, hogy tudatosabbá válj a fogyasztói döntéseidben, és egyben támogat azzal, hogy arra emlékeztet, minden alkalommal, amikor vásárolsz, egyéni döntéseid segítségével pozitív hatást gyakorolhatsz világunk élelmiszer rendszerére.

Az ok, amiért szükségessé vált a Too Much at Steak újrakiadása egy, a korábbinál nemzetközibb formában, abból a tényből ered, hogy a húsfogyasztás mértéke továbbra is folyamatosan és engesztelhetetlenül emelkedik, így egyre inkább fenntarthatatlanná válik az igények kielégítése. Egy átlagos egyesült államokbeli lakos évente 125 kilogramm húst fogyaszt, egy európai 74 kilogrammot, és az ázsiai fogyasztás is folyamatosan emelkedik.

2050-ig a világ húsfogyasztása a jelenlegi trendek alapján várhatóan megduplázódik, így az eddigieknél is nagyobb nyomás nehezedik majd a környezetünkre és az állatokra. A megszokott, ipari állattartó üzemek kizárólagos célja a profitmaximalizálás, az állatokat ezeken a telepeken egyszerűen kereskedelmi árucikként tartják számon. Sokkal inkább termelő egységekként kezelik őket, mint élő, érző lényekként, amelyek képesek a szenvedésre, érzékelik a stresszt és a félelmet.

A túlzott húsfogyasztás ugyancsak káros hatással van egészségünkre, különösen akkor, ha intenzív, iparosított rendszer szerint működő üzemekből származó alapanyagot fogyasztunk. Utóbbi létesítményekben a betegségek megelőzése érdekében antibiotikumokat alkalmaznak, hiszen gyakran jelentkezhetnek problémák a zárttérben, nagy egyedszám mellett zajló állattartás alatt.

Azzal párhuzamosan, hogy a kiadvány bemutatja, hogy bizonyos típusú hústermelési módok milyen okból lehetnek károsak és veszélyesek, a cél sokkal inkább az, hogy egy, az eddigiektől eltérő receptet kínáljon. Ennek lényege több szempontból is megragadható. Cél például a kevesebb, de jobb minőségű hús fogyasztása. Ugyancsak ajánlott a kevésbé közkedvelt állatok húsának vásárlása, hiszen ezáltal csökkenthető a nyomás a legismertebb állatfajták esetében. Ha azonban az utóbbi szempontot nincs lehetőségünk megvalósítani, még mindig választhatunk olyan húsrészt, amelyet kisebb gyakorisággal vásárolnak a fogyasztók, ezzel a legtöbb esetben anyagilag is jobban járunk, és hozzájárulunk ahhoz is, hogy az állat húsának minél nagyobb része kerüljön felhasználásra.

A húsfogyasztás felelős átalakításának részévé kell válnia a biodiverzitás megőrzésének, a tradicionális haszonállatfajták védelmének. Az erre történő figyelemfelhívást a Slow Food több kampányának középpontjába állította már. Például, bár sok lokális jelentőségű tehénfajta kevesebb tejet ad a világszerte elterjedt, ebből a célból kitenyésztett fajtáknál, a tejminőség vizsgálatakor kiderült, hogy tejük gazdagabb tápanyagokban valamint több zsírt és kazeint tartalmaz. Utóbbi két alkotóelem nagy jelentőséggel bír a minőségi sajtkészítés kapcsán.

Ez a Slow Food receptje. Töltsd le és olvasd el a Too Much at Steak angol nyelvű kiadványát a lenti linken és segíts minket a kampány folytatásában!

http://cdn.fondazioneslowfood.it/wp-content/uploads/2015/06/ING_diamoci_un_taglio_b.pdf?86e1d7

 


 
Slow Food - Minden jog fenntartva - Powered by Raygun