A Slow Food és FAO egyesítik erőiket

Három éves együttműködési megállapodás született a kisgazdálkodók támogatásáról és a biodiverzitás védelméről.

2013. május 5-én a két nemzetközi szervezet, a FAO, azaz az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet valamint a Slow Food képviselői megállapodást írtak alá arról, hogy három éven keresztül egyesített erőkkel támogatják a helyi élelmiszer-rendszerek kialakulását, a vidéki közösségek megélhetésének biztosítását helyi, nemzeti és nemzetközi szinten.

A közös fellépésre főleg olyan kampányok kapcsán számíthatunk, mint amilyen a 2014-es „International Year Family Farming” (A családi gazdálkodás éve - 2014), mely a két világszervezet összefogásával kiterjeszthető helyi, régiós és globális szinteken egyaránt.

José Graziano da Silva, a FAO igazgatója, a megállapodás aláírásakor ezt mondta: A Slow Food és a FAO hasonlóan képzeli a jövőt: éhezés-mentes és biológiailag összetett, változatos világ a következő generációk számára. A mai megállapodás közelebb visz bennünket ehhez a közös célhoz.”

Carlo Petrini, a Slow Food elnöke pedig elmondta: „Jelen együttműködés a FAO és a Slow Food közös céljaiból ered: a gazdag helyi gasztronómiai hagyományok megőrzése, a biológiai sokféleség védelme, a kisbirtokosok és kistermelők támogatása.”

Értékeljük hagyományos élelmiszereinket

A megállapodás olyan célok sorát tartalmazza, mint például a hagyományos élelmiszer termékek védelme, gasztronómiai hagyományok megőrzésének és vidéki közösségek kulturális örökségének támogatása.

A Slow Food segíthet a FAO-nak azon helyi, őshonos és kihasználatlan fajok leltározásában, melyeknek kimagasló élelmiszer-biztonsági jelentősége lehet a későbbiekben. A FAO vállaja az eddig elhanyagol fajok újraértékelését, támogatását. Együttműködnek a termelők piacra segítésében szövetkezetek és termelői szervezetek kiterjesztésén keresztül. A Slow Food támogathatja a termelőket abban, hogy hatékonyabb felépítéssel hogyan tehetik az élelmiszer-láncot szervezettebbé és rövidebbé (beleértve a marketing kérdéseit is), hogyan címkézzenek és csomagoljanak, így garantálva a tisztességes árat a termelők és fogyasztók számára.

A két szervezet támogatja és elősegíti a megfelelő állatjóléti szabályozás kialakítását, hiszen ez az elsődleges eleme a minőségi állati termékek előállításának. Slow Food szerepe itt az, hogy felkutassa és előmozdítsa konkrét iránymutatások és eszközök segítségével a legjobb gyakorlatok megvalósulását, bevezetését.

Csatlakozás a már folyamatban lévő FAO kezdeményezésekhez

Az együttműködés kapcsán a Slow Food olyan programokhoz csatlakozik, mint például a „Hunger-Free Afrika” („Éhezésmentes Afrika”) kezdeményezés mely az Afrikai Unió, a FAO és a brazil Instituto Lula közös kezdeményezése. Célja, hogy megszüntesse az éhínséget a kontinensen, kezdve a következő négy országgal: Angola, Etiópia, Malawi és Niger.

A vidéki nők támogatására nyílik lehetőség a Dimitra projekt keretében (A projektet a FAO, az Európai Bizottság és Belgium közösen működteti). Olyan információs és kommunikációs projekteket egyesít a program, melyek kiemelik a nők szerepét az élelmiszer-termelésben és érdekeik védelmére fektetik a hangsúlyt.

További együttműködési lehetőségeket nyújt az International Education of Rural People (ERP) Partnership, amelynek célja, hogy a meglévő korlátokat megszüntesse, és az oktatást és készségfejlesztő képzéseket elérhetővé tegye minden vidéki ember számára.

A Slow Food egy nemzetközi non profit szervezet, melynek célja a helyi, minőségi, fenntartható módon előállított és forgalmazott élelmiszer. Több mint 100 000 aktív tagja van világszerte, 150 különböző országban. A Slow Food projektjein és kezdeményezésein keresztül emberek millióit éri el.


 
Slow Food - Minden jog fenntartva - Powered by Raygun