Archívum
Aligha van olyan újságolvasó magyar vendéglátós, aki ne találkozott volna legalább fél tucatszor a slow food mozgalommal foglalkozó cikkel, hírrel. Ám olyan sem, akinek valaha egzakt módon elmagyarázták volna, mi is ez a rengeteget emlegetett trend.
A franciák szerint igazi fantáziája annak van csak, aki látni tudja a valóságot. Ez a képesség ritka. Az emberek érdekes módon azt hiszik, hogy a fantázia valamilyen soha nem létezett tünemény megálmodásával egyenlő. De a soha nem létezett tüneményeknek nincs kezük, sem lábuk, olyanok, mint a mitikus griffek, jetik, sárkányok, s aminek nincs köze a valósághoz, az unalmas és gyermeki. Az igazi képzelőerő a valóságból építi fel az újat, a meglepőt, a csodálatost.
Tiszteld az ételt - ez a sydneyi Wafu séfje, Icsikava Jukako filozófiája. A fenntarthatóság elvét maximálisan megtestesítő étterem csak tagokat szolgál ki, akiknek haza kell vinniük a maradékot, ha véletlenül többet rendeltek a kelleténél. Az utcáról betérő, értetlenkedő vendégeket egyszerűen elutasítják. Videó.
A Slow Food mozgalomról beszélgetünk. Ez egy nemzetközi öko gasztro mozgalom, amelyik egyszerre tartja fontosnak a jóízű komótos étkezést és a helyi termelők támogatását. Kapcsolódik hozzá az ún. Slow Life mozgalom is és az egész tulajdonképpen, röviden arról szól, hogy lassuljunk le egy kicsit, adjuk meg a módját mindennek. Adjunk időt mindenre. Az étkezésekre is és egymásra is. A mozgalomnak itthon is egyre több követője van. Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus az egyik az elsők között, az egyik legrégebbi követője ennek a mozgalomnak. Ő is itt van már a stúdióban, nemsokára beszélgetünk is.
Amíg Magyarországon a street food hódít, addig a szomszédos Ausztriában a slow food éli virágkorát. Egy karintiai gasztrotúra résztvevői nemcsak ízlelőbimbóikat kényeztethetik, de megtanulhatják elkészíteni a hagyományos alpok-adriai konyha jellegzetes ételeit is.
A várt szombati napon olyan tejföl sűrűségű köd volt, hogy az orrunkig alig láttunk, így alkalmatlan volt az idő a piaclátogatásra. Dél körül kiderült az idő, sütött a nap, így mégis tettünk a csoportos munkával a jó klímáért.
Kerekegyháza, Kunpusztai egyesületünket megkereste a Slow Food Nemzetközi Biodiverzitásért Alapítvány, akivel már 14 együtt dolgozunk együtt, hogy egy Centrál Európai projekthez válasszunk partnert.
Több mint száz országban, több száz esemény keretében ünneplik a helyi alapanyagokat a Terra Madre Napon, december 10-én. Itthon termelői piacon zajló főzés, filmvetítés és fenntartható alapanyagokból készített borvacsora is része lesz a programsorozatnak.
Az Európai Parlament visszautasította a GMO termékek importjára vonatkozó javaslatot, a Slow Food örömmel üdvözli a döntést. Az Európai Parlament október 28-án elutasította a bizottság génmódosított élelmiszernek és takarmánynak szánt termények importjára vonatkozó javaslatát, és új javaslat megalkotását igényelte. A Slow Food támogatja a döntést. A génmódosított élelmiszerek és takarmányok nemzeti szintű tiltása ugyanis összeegyeztethetetlen lett volna az európai közös piac gyakorlati működésével. A kezdeményezés nem védte volna meg az európai lakosságot és a környezetet a GMO termények jelentette kockázatokkal szemben.
2015-11-15
A GMO kukoricát (Mon 810) Európa öt országában termesztik, a spanyol, portugál, cseh, szlovák és román termőterület nagysága összesen 150 00 hektárnyi földet érint (az adat forrása az Európai Bizottság). De ennél még nagyobb mennyiségben fogyasztunk génmódosított kukoricát: annak érdekében ugyanis, hogy kiszolgálják a hús-igényünket, az Európai Uniónak 36 millió tonna szójára van szüksége évente az állatok takarmányozásához.
← újabb hírekkorábbi hírek →
Hírlevél
 E-mail:
Please accept the privacy consent by clicking in the box to proceed with your subscription.

Slow Food - Minden jog fenntartva - Powered by Raygun