Archívum
Több mint száz országban, több száz esemény keretében ünneplik a helyi alapanyagokat a Terra Madre Napon, december 10-én. Itthon termelői piacon zajló főzés, filmvetítés és fenntartható alapanyagokból készített borvacsora is része lesz a programsorozatnak.
Az Európai Parlament visszautasította a GMO termékek importjára vonatkozó javaslatot, a Slow Food örömmel üdvözli a döntést. Az Európai Parlament október 28-án elutasította a bizottság génmódosított élelmiszernek és takarmánynak szánt termények importjára vonatkozó javaslatát, és új javaslat megalkotását igényelte. A Slow Food támogatja a döntést. A génmódosított élelmiszerek és takarmányok nemzeti szintű tiltása ugyanis összeegyeztethetetlen lett volna az európai közös piac gyakorlati működésével. A kezdeményezés nem védte volna meg az európai lakosságot és a környezetet a GMO termények jelentette kockázatokkal szemben.
2015-11-15
A GMO kukoricát (Mon 810) Európa öt országában termesztik, a spanyol, portugál, cseh, szlovák és román termőterület nagysága összesen 150 00 hektárnyi földet érint (az adat forrása az Európai Bizottság). De ennél még nagyobb mennyiségben fogyasztunk génmódosított kukoricát: annak érdekében ugyanis, hogy kiszolgálják a hús-igényünket, az Európai Uniónak 36 millió tonna szójára van szüksége évente az állatok takarmányozásához.
A „Terra Madre Fiataloknak – Mi tápláljuk a bolygót!” egy Slow Food által Milánóban szervezett program, amelynek középpontjában táplálkozásunk jövője és a fiatal gazdálkodók álltak. A négy napos esemény egyszerre intenzívnek, ugyanakkor gyümölcsözőnek is bizonyult. Több, mint 2500 gazdálkodó, halász, tudós, diák, séf és más az élelmiszerekkel foglalkozó szakértő dolgozott együtt azért, hogy megfogalmazzanak egy, a jövőben jobban működő élelmiszer rendszert, amelynek öt fő eleme: az újítás, az erő, az örökség, az üzenet és a közösség.
A Slow Food azt jelentette be az őslakosok nemzetközi világnapján, hogy a 2015. évi Őslakos Terra Madre rendezvényét Észak-kelet Indiában rendezi meg novemberben. Őslakos közösségek képviselői gyűlnek össze ebből az alkalomból szerte a világból, hogy együtt ünnepelhessék gasztronómiai tradícióikat és nemzetközi találkozón Shillongban.
Az olasz olívatermelők egy különösen nehéz időszakot élnek át, amely a hosszú múltra visszatekintő olajfaligeteket veszélyezteti, és velük együtt a félszigeten és a szigeteken élő gazdákat és az olíva olaj feldolgozásából élőket. A krízis okai egyrészt az olíva termelés iparosításában valamint a piac alacsony árak felé való eltolódásában keresendőek. E mellett tavaly a kedvezőtlen időjárás és a kártevők is káros hatással voltak a termésre.
Az Iveco egy teherautót ajánlott fel a Slow Food Karrayyu Herders’ Camel Milk Presidium részére. Az etiópiai közösség több más afrikai termelővel együtt részt vesz a Cheese 2015 rendezvényén. Az Iveo a CNH Industrial márkája, amely többféle könnyű, közepes és nehéz, kereskedelemben használt gép tervezésével, gyártásával és értékesítésével foglalkozik, amelyek mind az utakon, mind az azon kívüli szállítást teszik lehetővé, támogatóként lépett fel a Slow Food Biodiverzitás Alapítványánál.
Az idei immár a tízedik alkalom, amikor az Slow Food mozgalom otthona, az észak-olasz kisváros, Bra utcái megtelnek a szerte a világból érkező sajtkészítőkkel, pásztorokkal, tudósokkal, újságírókkal és sajtkedvelőkkel. A Slow Food által minden második évben megrendezett, Cheese nevet viselő eseményt a kézműves sajtkészítésnek szentelik. 2015. szeptember 18-21. között pedig ezen a témán belül is különös figyelmet szentelnek majd a hegyvidékek törékeny ökoszisztémájában megszülető termékeknek.
Az újságírók között már régóta él egy mondás: „Minden hír helyi.” A fiatal riportereket arra tanítják, hogy az olvasókat az érdekli a legjobban, ami az otthonukhoz közel történik. Ma azonban olyan világban élünk, amelyben minden eddiginél inkább tisztában vagyunk annak fontosságával és következményeivel, hogy éljünk bármely pontján a világnak, hatással lesznek ránk az események, amelyek Kínában, Chilében vagy Chicagóban történtek.
A Cheese 2015 egyik fontos kérdése lesz, hogyan lehet megfelelni az európai higiéniára vonatkozó előírásoknak úgy, hogy közben megőrizzük a helyi tudást és tradíciót. A rendezvény egyik fontos feladata lesz, hogy az Élelmiszer Higiéniai Csomag keretében megküzdjön azzal a problémával, hogyan egyeztethető össze a higiénia és a tradicionális technológiák megőrzése egy kis sajttermelő számára, akinek sokszor nehézséget okoz a túlzottan merev előírások betartása. Hogyan őrizhető meg egy hagyományos nyerstejes sajt készítésének módja a mellett, hogy egyúttal garantálva legyen a fogyasztók biztonsága?
korábbi hírek →
Hírlevél
 E-mail:
Please accept the privacy consent by clicking in the box to proceed with your subscription.

Slow Food - Minden jog fenntartva - Powered by Raygun