Komótos Hírek
Fókuszban
Az Európai Parlament visszautasította a GMO termékek importjára vonatkozó javaslatot, a Slow Food örömmel üdvözli a döntést. Az Európai Parlament október 28-án elutasította a bizottság génmódosított élelmiszernek és takarmánynak szánt termények importjára vonatkozó javaslatát, és új javaslat megalkotását igényelte. A Slow Food támogatja a döntést. A génmódosított élelmiszerek és takarmányok nemzeti szintű tiltása ugyanis összeegyeztethetetlen lett volna az európai közös piac gyakorlati működésével. A kezdeményezés nem védte volna meg az európai lakosságot és a környezetet a GMO termények jelentette kockázatokkal szemben.
A GMO kukoricát (Mon 810) Európa öt országában termesztik, a spanyol, portugál, cseh, szlovák és román termőterület nagysága összesen 150 00 hektárnyi földet érint (az adat forrása az Európai Bizottság). De ennél még nagyobb mennyiségben fogyasztunk génmódosított kukoricát: annak érdekében ugyanis, hogy kiszolgálják a hús-igényünket, az Európai Uniónak 36 millió tonna szójára van szüksége évente az állatok takarmányozásához.
Blog
Erdélyben a húsvéti bárány körüli rituálé része az élő hagyománynak. Mi is veszünk egy-két bárányt a bárányboltból. Attól függően, hogy korai vagy késői húsvét van, kisebbek vagy nagyobbak - úgy 8 kg körül.
Reinics Ritánál és Füssi Nagy Szabolcsnál a Sárospatak melletti (Apróhomok) tanyájukon eddig csak nagyon finomakat ettem. Önellátásra törekedő gazdaságukban kíváncsi voltam a magokra még a mádi magcserénk és a tavaszi napéjegyenlőségi Folyamatos Konferencia előtt.
Egy kis trükkel egész télen termesztettem főznivaló és salátánakvaló leveleket. Mostanában viszont alig tudok lépést tartani a kerti történésekkel, minden nap újabb meg újabb növény bújik kik - vagy magától, vagy mert ültettem-vetettem.
Hírlevél
 E-mail:
Please accept the privacy consent by clicking in the box to proceed with your subscription.

Slow Food - Minden jog fenntartva - Powered by Raygun